Guide To a Better Life

Saje nak share cerita and tips yang insiring ni. Randy Pausch 47 tahun, seorang pensyarah computer science di Mellon Universityhe telah meninggal dunia akibat pancreatic cancer, pada tahun 2008, tetapi telah menulis sebuah buku – “The Last Lecture” before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind.

Dalam sepucuk surat yang ditulis buat isterinya Jai dan anak2nya – Dylan, Logan, dan Chloe, dia telah menulis this beautiful “guide to a better life” untuk panduan isteri dan anak2nya. May you be blessed by his insight :)
 

 

Point on how to improve your life;

Personality:
1. Don’t compare your life to others’. You have no idea what their journey is all about.
2. Don’t have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
3. Don’t over do; keep your limits.
4. Don’t take yourself so seriously; no one else does.
5. Don’t waste your precious energy on gossip.
6. Dream more while you are awake.
7. Envy is a waste of time. You already have all you need.
8. Forget issues of the past. Don’t remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don’t hate others.
10. Make peace with your past so it won’t spoil the present.
11. No one is in charge of your happiness except you.
12. Realize that life is a school and you are here to learn.
Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more.
14. You don’t have to win every argument. Agree to disagree.

Community:
15. Call your family often.
16. Each day give something good to others.
17. Forgive everyone for everything.
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
19. Try to make at least three people smile each day..
20. What other people think of you is none of your business.
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:
22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
23. GOD heals everything.
24. Do the right things.
25. However good or bad a situation is, it will change.
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
27. The best is yet to come.
28. Get rid of anything that isn’t useful, beautiful or joyful.
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it.
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

Something very inspiring aite? :) And bila fikir2, memang betul pun all these points. I pun nak try amalkan this guide as much as possible lah ^_^

Ada jugak version dalam bentuk video – Really Achieving Your Childhood Dreams… enjoy!

Twilight Saga: Eclipse. Have You Watched It?

Have you watched it already?? I have! Watched it last Wednesday! Yeay! I must say, I really really want to watch it again! :P If you’re a fan of twilight, for sure you’re gonna loooove this movie! :)

Of course, the film isn’t portrayed EXACTLY like in the book. But the director did it well. And he also tries to inject more element of action, more than the last 2 movies. You’ll get to watch a great fight between the vampires :pirate:

Just when you thought the werewolves and the vampires are the worst enemy and are always ready to find excuses to kill each other no matter what, think twice. Bella might be the reason behind this ‘war’ in this saga, but she is also the reason the pack and the Cullens can cooperate and work together in a way you can’t imagine. If you have already read the book, you’ll know their relationship will get much better :wink:

What I like about Jacob is his naturalness as a human. He’s a good boy. But yet, he has that dark side of him of which he’s not trying to hide. He never pretends to appear or act nice just untuk impress Bella or anyone. He’s just being himself. Maybe his imperfectness quality that made me melt right away … (other than the fact that he’s obviously really HOT, lol) :crush:

He’s also a good friend. He doesn’t being all bossy or being toooooo much protective like a dad. He’s honest and shares everything as a friend. I think his character appeals more to me than Edward’s. And I’m team JACOB all the waaaay! :love:

Kasih Sayang Terbaik

Pada suatu hari, seorang murid bertanya kepada gurunya. Ketika itu, guru tersebut sedang mengajar tentang kasih sayang.

Pelajar: Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayangi? Macam mana supaya kasih sayang itu berkekalan?

Cikgu: Kamu ikut apa yang saya suruh. Kamu pergi ke padang. Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depanmu. Pilih yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Petik rumput yang paling cantik, bawalah ke kelas.

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya.

Cikgu: Kenapa tiada rumput yang dipilih?

Pelajar: Tadi masa saya berjalan, saya cari rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik, maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, saya tidak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya taadi rumput yang paling cantik tapi cikgu cakap tidak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang boleh saya petik.

Cikgu: Itulah jawapannya. Maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari yang lebih baik dari itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap berlaku dan takkan berulang lagi. Ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik. Walaupun sebenarnya banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput…

p/s: Hmmm… dalam kata lain, mungkin jangan terlalu memilih. Apa yang kita jumpa dan hadir dalam hidup kita, hargailah… Wahhh… ayat ku, x leh blah, hahaha…

Karangan Melampau

Haaa… tak kira.. I tau mende ni dah season, tapi tetap nak share ngan korang semua. Karangan ni dipetikan dari Majalah UJANG terbitan pd tahun 1994…

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi. Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat laporan ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

Hahahahah… kalau korang tak gelak baca karangan kat atas ni, memang lah korang ada sindrom daya melawak yang rendah. Tak lama lagi la tuuuu… lol.

Imagination, Ideas & Reality

Here are some wonderful quotes I found at my company’s Intranet. I think they are really inspiring. Just thought to share them :luv:

“Imagination is more important than knowledge, since knowledge is merely limited.. while imagination embraces the entire world.” – by Albert Einstein.

Without imagination, there won’t be much of technologies today. It all started as some imaginations and the urge to have something different.

Read more…