Category: Me

Which Disney Princess and Marvel Character I’m a combination of?

Took the test here, and got that result. Well, if you ask me which is my most favourite Disney princess, I will say Belle from Beauty and the Beast. I like her cause she’s different, smart, caring, loving and she’s basically a common people, like not being born a princess. She’s been my favorite Disney character since I was little ^^

But oh well, Mulan would do it too I guess if you are talking about being hardworking. As I am not a very super genius person (unlike Tony haha), being hardworking is one of my way to achieve my goals :)

Now speaking of my most favorite Marvel character, most specifically favorite Avenger, yesss Tony Stark a.k.a Iron Man is the one! He’s smart, sarcastic, confident, go-getter…. and rich ass! lol. Like he really deserves to be an ass and annoying having all those traits, haha. And also, somehow, these characteristics very much remind me of my Junho, hehe.

But being genius isn’t his trait that I posses. But I do think I can be quite sarcastic at times too :P Being creative? Hmm.. maybe not too much. I only get creative doing things in stupid ways as I’m a lazy person. So I will always try to find a shortcut to get things done, lol.

Run Again, Najwa

It’s been a tough year filled with shame and nonachivement. But I feel so lucky that this one awesome person gave me some wise and motivational advises, on work wise at least. I shall never forget the kindness :) Hopefully I can start crawling, standing, walking and running back again. Sometimes that one simple kindness can really change other people’s life.

I Need to Change

  • Be brave. Stand out. Be vocal. Speak up and be proud to showcase what I am doing or have done.
  • Ask question during grooming. Ask to share concern so I can learn too.
  • Ask question during monthly meeting. Don’t be passive.

Read more…

Sad Raya

Sadly, this is my “raya meal” this year. Since wan dah tak ada, I’m alone for this raya. So, I don’t consider myself “celebrating” raya at all. Today is just another Sunday for me. 

Read more…

Dunia ku telah pergi

Hari Selasa minggu lalu, 7 Februari 2017, telah memalitkan satu kenangan pahit dalam hidup ku. Insan yang paling aku sayangi di dunia ini telah pergi selamanya, kembali bertemu penciptanya. Dia lah ibu ku, sahabat karib ku, dunia ku. Dialah satu-satunya insan yang paling menyayangi aku sepenuh and setulus hatinya. Takkan ada insan lain.

Aku tahu dan aku mengerti yang hidup ini perlu diteruskan, no matter what. Namun, sejujurnya, ia tidak mudah bagi aku. Mungkin akan mengambil masa yang sangat lama untuk aku boleh kembali normal. Aku tak dapat gambarkan, terangkan, suluhkan perasaan ini. Hanya Dia sahaja yang tahu betapa remuk dan gelapnya dunia aku kini.

Dan tiap waktu juga aku mohon ditunjuk dan dipermudah perjalanan aku ini. Dunia ini hanya sementara. Entah esok, entah lusa, giliran aku pula..

p/s: Najwa rinduuu wan sangat-sangat wan. Najwa sayang wan sangat-sangat wan. Najwa berterima kasih sangat-sangat kerana wan bela najwa sejak najwa lahir hinggalah sekarang. Allah saja yang tahu…

Day 16 Challenge: List Nama Samaran

Saya tak ada banyak pun nama samaran. Lagipun mungkin sebab nama saya pendek je = NAJWA. Kalau ada pun, ni aje nama-nama samaran saya;

  • Wa – biasa digunakan oleh family members.
  • Wawa – rasanya ni nickname standard orang nama Najwa, hehe.
  • Nad – called by my cousins.
  • Naj – ni nickname masa zaman MSN, Yahoo, zaman buat fansites di dunia maya suatu masa dahulu, digunakan oleh my international friends.
  • Kak Awa – called by my adik.
  • Wawek – Ni nama paling merepek, tercipta masa zaman matriks. Alkisah, masa tu, semua orang dalam dorm kami ditambah “-ek” kat hujung nickname, adehhh..

#jdtblogger #31dayschallengebyjdtblogger

Day 6 Challenge: Gambar Bermake-up @ Tanpa Make-up

Saya ni jenis yang sangat tak berapa gemar ber-make-up (sebenarnya lebih kepada tak pandai pun make-up haha). Kalau pergi kerja atau outing pun, very the light, simple and sikit aje make-up yang saya pakai = foundation, compact, lipstick & kadang-kadang eye shadow. Kalau takat keluar kedai, just pakai lip balm yang ber-color aje.

Muka sebelah kiri ni memang no make-up langsung (adeh lah), tapi demi menyahut cabaran challenge, terpaksalah ku tayang jua. Dan yang sebelah kanan tu ber-make-up, tapi make-up natural je. Belum pernah lagi muka saya ni di-make-up secara besar-besaran :P

#jdtblogger #31dayschallengebyjdtblogger

Day 5 Challenge: 6 Perkataan Menggambarkan Diri

So today’s challenge is to describe yourself in 6 different words. Each of us are full of colors and personality. So, saya nak share 6 perkataan yang describe diri saya the most :)

Passionate
Saya ni jenis yang passionate terhadap satu-satu benda yang disukai. Kalau suka or minat tu, memang boleh jadi tahap melampau. Contohnya, saya suka sangat buat coding ni. Walaupun dah pukul 3 pagi, dah stress dan mengantuk tahap dewa tak dapat solve kan certain logic or coding, saya sanggup terus buat dan cuba selagi termampu. Banyak kali saya ditegur oleh colleagues – mereka tak mahu saya terlalu stress, walhal masih ada masa, atau boleh di bawa ke next sprint work item tu. Tapi the thing is, pada saya, it is not only tentang dateline, tapi honestly saya enjoy dan seronok buat coding walaupun dah pukul 3-4 pagi. Apatah lagi bila di saat-saat tu dapat solve dan siapkan. Pehhh… nikmatnya tak dapat digambarkan, haha.

Saya juga rasa passionate ni boleh di-relate-kan dengan hardworking juga. Sebab bila kita dah ada passion terhadap sesuatu, kita akan work hard untuk complete atau buat satu-satu benda tu. Saya ni jenis tak pandai “ambil corner” or membodek untuk dapatkan sesuatu. Dari kecil sampai lah sekarang, saya tetap percaya dengan kuasa hardworking tu. Kalau kita berusaha dan terus berusaha (of course pastikan ia diselitkan dengan doa pada-Nya), insyaAllah, kita pasti akan berjaya juga. Cewah.

Passionate saya pun boleh di-channel-kan kat part fangirling. Tapi saya bukanlah jenis super extreme atau fanatik sampai tak boleh bezakan baik buruk. Contohnya, saya sanggup pergi ke negara lain semata-mata nak tengok konsert group/singer yang saya minati, SEORANG DIRI. Tapi passionate yang ni saya dah beransur-ansur cuba kurangkan atas faktor usia, hahahaha.


OCD
Ni kira satu perkataan tak ye? Hehehe. OCD for me here is more like “neat freaks”. Obession terhadap neatness – kalau boleh nak semua teratur dan tersusun elok. Pada pendapat saya, saya ni masih di tahap OK lagi. Tidaklah tahap dewa punya OCD ye. Ada je moment-moment bilik or barang berterabur. Tapi most of the time, sebab mata akan jadi sakit dan kepala jadi serabut tengok keberkecahan itu, maka aktiviti mengemas dan menyusun secara kecil-kecilan akan berlaku. Saya cuma buat apa yang saya mampu, tanpa memudaratkan diri pun hehehehe.

Read more…

Day 2 Challenge: Gambar Setahun Lalu

I don’t have a pic which was taken at exactly a year ago with the same date. But I have 2 photos which age around the same :) The photos and story was about a gift that I received during our department’s Christmas gift exchange. I totally didn’t expect such a sweet gift though ^^;

Actually, we were supposed to write and put up our “wish” on a board. I remember I wrote my wish as something like, “Anything nice :)” hihi. And then, we had to put our gifts at a prepared place. Among those gifts, I did saw a big box at first, but didn’t notice my name was written on it (as you can see, it was covered with styrofoam bits).

Read more…